. Egna Ljus - Tutorial .


Jag lovade en tutorial (steg för steg) om hur man kan göra egna hemmagjorda blockljus. Jag har lagt ner min själ, typ, i att försöka få till ett vettigt bildspel så nu får ni fan inte klaga. Deal?

  • Börja med att klippa av och skölja ut gamla mjöljpaket eller andra förpackningar som är gjorda av papp. Då de torkat tar ni något smått och gör ett hål mitt i botten.
  • Trä ett snöre genom hålet och fäst det på förpackningens sida med hjälp av antingen tejp eller ett gummiband. Använder ni det sistnämnda så vira snöret runt gummibandet så att det sitter fast ordentligt.

  • Ta den andra änden av snöret och snurra den runt en penna, glasspinne eller liknande och tejpa även där  över snöret så att det hålls kvar.
  • Lägg den sedan tvärs över förpackningen och se till så att snöret är spänt då staven ligger ned.

  • Gör ett vattenbad genom att hälla vatten i en gryta och sedan ställa en mindre i. Lägg sedan ner det du vill smälta, i den mindre grytan och låt det smälta. Stearinet kan ändra färg då det är smält men återgår sedan till den rätta färgen.
  • Ställ förpackningarna på en gammal plåt eller liknande så att ni inte får stearing på bänkar då det kommer att läcka ut lite från botten precis när ni häller i den smälta stearinen. Glöm inte att ta bort kvarvarande vekar ur vätskan innan ni häller den i förpackningarna.

  • När stearinet stelnat (vilket är olika beroende på hur mycket du hällt i formen) så är det bara att riva sönder förpackningen. Just pga det är det så mycket lättare om man använder sig av pappförpackningar.
  • Nu har ni ett block hängandes på ett snöre. Ovansidan på ljuset är botten på förpackningen. Detta pga stearinet kan sjunka ihop något på "den rätta ovansidan" och ljuset blir alltså jämnare om man gör botten till toppen.
Färdigt!
(se första bilden)


O.B.S! Vill ni också göra randiga ljus så måste ni låta de olika lagren stelna innan ni häller på en annan stearinfärg annars blandas de bara.

Kommentarer:

1 Maria:

Åh vilket bra tips och en superbra tutorial :) Nu vet jag vad jag ska göra med gamla ljus på ett smidigt sätt.

2 Sanna:

Ljus är vackra och det finns så många sorter man kan göra.

3 Ann-Sofi:

Så himla smart du är:) Så fint det blev också.

4 Amanda:

Åh så fint, jag blir hur sugen som helst att göra massa fina ljus. Får börja samla gamla ljus bara. Tack för beskrivningen ;)

Kommentera här: