. Så Enkelt Är Tradera .


Har fått flera frågor om hur det egentligen funkar det här med att sälja/köpa saker genom tradera. Har ett gammalt inlägg om det någonstans (kan finnas kvar i gamla bloggen) men eftersom jag tycker att tradera är väldigt underskattat så tar jag allt en gång till. Förbered er på ett ganska långt inlägg.

För det första så är det fruktansvärt enkelt att använda sig av Tradera, det är lönsamt och man kan verkligen hitta allt man letar efter på den sidan. Därför är det synd att så många tror att det krävs mycket arbete för att kunna sälja eller köpa där igenom. För så är verkligen inte fallet.

En annan sak som inte alls stämmer är att det bara är begagnade eller saker i dåligt skick som man kan få tag på, men i själva verket så är det mest i utmärkt skick (om inte så ska det stå i objektbeskrivningen) och det är flera saker som är helt nya + att det finns företag som lägger upp sina saker också.



  • Bli medlem.
    Detta är gratis och tar ingen som helst tid. Det enda som visas för andra medlemmar är ditt alias (användarnamn). Dina personuppgifter lämnas aldrig ut till obehöriga. Man kan även registrera sitt företag och därmed lägga in sina egna produkter.

  • Bekanta dig med sidan.
    Du kommer uppäcka att sidan inte alls är så svår som många tror. På förstan kommer man att se en bild som ser ut så här:


    Sista chansen - där har de samlat alla auktioner som går ut om bara några minuter.
    Sök lokalt - sök efter auktioner beroende på vilken stad (större städer) eller län säljaren är ifrån.
    Max en tia - här ligger auktioner där budet på dom inte överstogot 10 kr.
    Utrop 1 kr - alla dessa har ett lägstabud på 1 kr.

  • Att lägga bud.
    Du hittar något du vill ha, lägger ett bud och hoppas att du vinner. Det finns även en Minneslista där du kan lägga auktioner som du vill ha lite extra koll på. Du får då ett mail när det är 1 h kvar tills auktionen avslutas.
    När du lägger ett bud så kommer det stå att ditt maxpris är 20 kr (t.ex). Maxpriset ska du sätta så nära den summan som du högst kan tänka dig att ge för något.

    Exempel:
    ▪ En vara du vill ha ligger på priset 17 kr. Den som leder har lagt 20 kr som sitt maxpris.
    ▪ Du kan tänka dig att betala 150 kr om du vinner auktionen och lägger därför 100 kr som ditt maxpris.
    ▪ Efter att du lagt ditt bud så blir det nya ledande budet 21 kr och du kommer leda auktionen tills det att någon bjuder över ditt maxpris = 100 kr.
    ▪ Om någon bjudit över så väntar du tills det inte är så lång tid kvar på auktionen och det är då du börjar buda. Du bestämmer själv hur hög summa du vill sträcka dig till.

  • Hur man säljer.
    ▪ När du gör objektbeskrivningen så var så tydlig som möjligt. Är det lite nött i benslutet på ett par jeans du vill sälja - skriv det. Mät innerbenslängden, midjan, gylfen osv. Att vara för tydlig är bättre än ingenting. Lägg även upp bild på det du vill sälja. Gärna från olika vinklar. Ingen vill köpa grisen i säcken.
    ▪ Kan du så ta reda på den totala fraktkostnaden innan du lägger upp auktionen. Då vet kunden exakt vad han/hon ska betala inkl. fraktavgiften. Om du inte kan så skriv i objektbeskrivningen att du återkommer om detta.
    ▪ När någon vunnit auktionen så får du skicka ett mail till personen i fråga där du skriver den totala summan du vill ha betalt för auktionen (frakt+slutbud) och även ditt konto nummer så att du kan få betalt. Känner du dig inte bekväm med att lämna ut ditt konto nr. så rekommenderar jag att du använder dig av Payson. En helt säker sida som blir som ditt egna tradera-sparkonto. Även det super smidigt och inte alls krångligt.
    O.B.S! Skicka aldrig iväg en vara om du inte har fått betalt för den. För att vara säker på att den är betald - be köparen att ange sitt tradera alias i överföringen.

  • När varan är betald och har kommit fram till vinnaren av auktionen så brukar man lämna omdöme på varandra (säljare och köpare) där man sätter betyg på hur man tyckte att hela förloppet gick.


    Kolla alltid en säljares omdöme innan ni lägger bud
    på någon av dennes auktioner. Ser ni att det är många negativa, de röda, så se om du kan hitta en liknande auktion hos någon annan istället. Inte värt att riskera att du blir tvungen att lägga ännu ett negativt omdöme hos personen i fråga.

Det var väl det mesta
och som ni ser, eller förhoppningsvis kommer att märka, så är det inget krångligt alls. Undrar ni ändå något så fråga gärna och kom ihåg:

Lagt bud ligger!

Kommentarer:

1 Carina:

bra tips

2 Anne svarar...:

Carina

Lite långt kanske (jag hatar långa inlägg och så skriver jag ett själv ;p ) men det var nödvändigt för att få med allt :S

3 Cilla:

Blev grundlurad på eniros säljsajtför ett par dagar sedan (2800 kr) så ska hålla mig till tradera i framtiden.

4 Ingbac44:

Jag har sålt massor och även köpt. Fungerar i regel alldeles utmärkt.

Kommentera här: